
آداب نوشیدن آب در طب سنتی
در مقاله های قبلی با تدابیر نوشیدن چای آشنا شدیم. در این مقاله قصد داریم با تدابیر و آداب نوشیدن آب در خدمت شما باشیم. آب یکی از ضروری ترین فاکتورهای بدن است و بدن بدون آب نمیتواند زیاد دوام بیاورد. آب نوشیدن آدابی دارد که حکما و اطبای طب سنتی بسیار به آن تاکید کرده اند.
برخی از آداب نوشیدن آب
- اولین نکته در آداب نوشیدن آب این است که تا تشنگی کامل حاصل نشده است آب ننوشید و هنگامی که آب مینوشید هم آن را جرعه جرعه و کم کم بنوشید. قوه مدبره بدن هر وقت طلب آب کرد میتوانید آب میل کنید ولی اینکه به اجبار خودتان را مجاب به نوشیدن آب کنید اشتباه است. یکی از توصیه هایی که متاسفانه زیاد هم رواج پیدا کرده است نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در شبانه روز است. این نظریه معلوم نیست دنبال چه چیزی است. اینکه به همه افراد، با هر نوع مزاج مصرف یک میزان آب توصیه شود به کل اشتباه و به دور از عقلانیت است. فردی که مزاج سرد و تر دارد یا دچار غلبه بلغم است را تصور کنید، اگر این فرد روزانه ۸ لیوان آب مصرف کند بر سردی و تری بدن خود اضافه میکند و با این کار ضرر و زیان خالص به بدن خود میزند، ضررهایی که شاید به راحتی قابل جبران نباشند.
- افرادی که معده معتدل و یا سرد مزاج دارند نباید حین غذا خوردن و یک ساعت پس از غذا آب بنوشند.
آب نوشیدن حین یا بلافاصله بعد از غذا باعث میشود:
- حرارت معده را کاهش میدهد و به تبع آن هضم غذا با مشکل مواجه میشود. چون این حرارت است که غذا را هضم میکد.
- باعث تخلخل غذا در معده میشود و در نتیجه هضم بد.
- شیره معده را رقیق میکند و هضم غذا با مشکل مواجه میشود.
اما در مورد افراد دارای معده گرم مزاج چطور؟
- افراد گرم مزاج میتوانند حین غذا و بعد از غذا آب بنوشند اما آنها هم نباید زیاده روی کنند. کسی که معده گرم دارد دارای حرارت زیادی در معده است و اگر آب ننوشد حرارت بالای معده باعث میشود که غذا در معده بسوزد و مشکل هضم ایجاد شود.
- در هنگامی که بسیار گرسنه هستید و در هنگام ناشتا بودن ابدا نباید آب نوشید (مخصوصا آب سرد). زیرا در این هنگام معده خالی است و منتظر غذا است. اگر آب نوشیده شود خیلی زود هضم بدن و اعضای رئیسه میشود و این برای اندام های بدن بسیار مضر است.
- در حین و بعد از ورزش کردن هم آب نوشیدن ممنوع است مگر به اندازه خیلی کم و در حد مضمضه کردن. چون در حین ورزش کردن حرارت درونی بدن بالا میرود و نوشیدن آب باعث تنش دمایی در اعضای بدن مخصوصا اعضای رئیسه میشود.
موارد دیگر که آب نوشیدن ممنوع است:
- حین و بعد آمیزش جنسی
- حین و بعد حمام
- بعد از خوردن میوه ها آب نوشیدن ممنوع است. چون مائیت میوه ها و مائیت آب فرق داره و این اختلاف جنس مائیت باعث فساد در هضم میشود.
- بعد از غذاهای بسیار شور و ترش و شیرین آب نوشیدن ممنوع است.
- بعد از ورزش سخت و شدید
نوشیدن آب ناشتا مفید است؟
آب چون ماده غذایی ندارد در معده نمی ماند و به سرعت به تمام اعضای بدن میرسد. نوشیدن بصورت ناشتا مخصوصا آب سرد باعث میشود که اعضای بدن به سرعت خواص آب را به خود جذب کرده و باعث تنش دمایی آنها میشود. مخصوصا عضوی به نام مغز که در صورت نوشیدن آب سرد ناشتا به شدت آسیب میبیند و حتی باعث سکته مغزی هم میشود. نوشیدن ناشتای آب در دراز مدت باعث مشکلات گوارشی و کبدی هم میشود.
نوشیدن آب جوش ولرم بصورت ناشتا و برای چند روز مشکلی ایجاد نمیکند، به شرطی که این عمل را طبیب تجویز کرده باشد.
مضرات نوشیدن آب یخ
آب اگر کمی خنک باشد خیلی هم خوب است. آب خنک به تنظیم دمای بدن کمک میکند و احساس خوب و مطبوعی به انسان میدهد. اما آب یخ به شدت در طب سنتی نهی شده است.
شیخ الرئیس ابن سینا در مورد مضرات آب یخ اینچنین گفته است:
و به تو میگویم نوشیدن آب یخ اگر ضررش را در جوانی به تو نشان ندهد، در پیری و کهنسالی ضربه مهلکش را به تو خواهد زد
آب یخ برای اعضای رئیسه مانند قلب، مغز، کبد و همچنین اعصاب بسیار مضر است. وقتی آب یخ مینوشید خیلی سریع وارد همه اندام های بدن شده و آنها را از نظر دمایی دچار تنش لحظه ای میکند و این باعث تضعیف اعضای بدن میشود.
آب چشمه خواب است یا نه؟
آب چشمه اگر سالم باشد و طعم گوارایی داشته باشد بسیار خوب است ولی کیفیت آب چشمه بستگی به منطقه و ساختار خاک آن دارد. اگر آب چشمه از لای سنگ لاخ ها و صخره ها بیرون بیاید این آب بسیار خوب است ولی آبی که از بین خاک نرم بیرون میاید سودازا است و باید قبل از مصرف آزمایش شود.